“Waarom heb je eigenlijk gekozen om bh’s en lingerie te verkopen?”. Die vraag krijg ik het vaak sinds ik als (w)ondernemer (= ondernemer in Wondergoed) ben gestart. Mijn antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde. Bovenal, passie voor mijn klanten en voor het vak, maar specifiek ben ik verliefd op bh’s. Ik ben verliefd op de diversiteit, de kleine modellen, de grote modellen, de simpele en de complexe modellen, de honderden verschillende pasvormen, … Kortom, ik ben verliefd op bh’s. Het is ook geen wonder dat dit product is gemaakt voor vrouwen, want de gelijkenis is treffend: divers, klein, groot, verschillende pasvormen, maar vooral… uniek!

Waar komt die liefde dan vandaan? Ik zal beginnen bij het begin. Toen ik 14 jaar was, had ik het geluk dat mijn moeder me meenam naar een speciaalzaak om mijn eerste bh aan te schaffen. Die dag is het zaadje voor mijn liefde geplant. De vrouw, die ik toen al wat ouder had geschat (oeps!), zette me in de paskamer, mat me volledig op en stond me van begin tot eind bij met advies dat ik op dat moment broodnodig had. Bovenal, ze stelde me op mijn gemak in een wereld waar ik voor het eerst kennis mee maakte en waar ik erg nerveus van werd. Door haar voelde ik me op de één of andere manier speciaal. Waarom? Elke bh die ze aanbracht, waren maatwerkjes, stuk voor stuk gemaakt om te passen op mijn lichaam. Ondanks de stress die ik kreeg door de veranderingen waar mijn lichaam doorging, maakte de vrouw van de speciaalzaak de ervaring zo aangenaam dat ik me het vandaag niet alleen herinner, maar dat ik ook hetzelfde wil kunnen betekenen voor anderen.

Mijn moeder zei dat ik er drie mocht uitkiezen en ik koos uiteindelijk een witte, een zwarte en eentje met streepjes. Toen ik met mijn zakje thuiskwam, kon ik niet wachten om er eentje aan te trekken. Ik glunderde! Dat klinkt voor sommigen misschien raar, maar ik voelde me opeens een “vrouwtje”. Eindelijk voelde ik eens wat anders dan schaamte voor mijn lichaam. Eindelijk voelde ik me even trots en blij, na enkele maanden met gekruiste armen rond te lopen tijdens zwemles en turnles om mijn doorstekende tietjes te verbergen. Wanneer je iemands schaamte kan ombuigen naar trots, heb je je werk goed gedaan. Dus bedankt, mevrouw van de speciaalzaak, je hebt mijn leven sterk veranderd!

Het is niet voor niks dat ik elk half jaar opnieuw in de lingeriewinkel stond, want mijn liefde is altijd gebleven. Ze groeide zelfs. Naarmate ik ouder werd, raakte ik meer en meer gefascineerd, want het is ook zulk een divers product.
Eerst en vooral is er het functionele aspect. Een bh zorgt voor een goede en juiste ondersteuning van de vrouwelijke buste en we bestrijden er de zwaartekracht mee. Maar het is tegelijkertijd ook veel meer dan dat.
Een bh is ook iets sensueels, waarmee je je vrouwelijkheid volledig kan vieren. Wat die vrouwelijkheid voor jou kan en mag betekenen, is jouw keuze, maar wanneer ik een mooie lingerieset aantrek, groeit mijn zelfvertrouwen. Het is toch ook niet verwonderlijk dat mooie lingerie deel uitmaakt van die eerste huwelijksnacht? Nu ja, in theorie alleszins, want in de praktijk ben je vaak al blij dat je de haarspeldjes nog uit je haar krijgt alvorens je doodmoe als een blok in slaap valt…

Jaren later, nog steeds gefascineerd door het product dat me op mijn 14 jaar dat wonderlijke gevoel gaf, raakte ik geïnspireerd om mijn eigen lingeriewinkel te starten. Hoe mooi zou het zijn als ik zelf dat wonderlijke gevoel kon geven aan mensen? Ik verdiepte me NOG verder dan voorheen en mijn ogen gingen steeds wijder open. Wat een prachtig product is een bh, toch! Ik leerde bij over push-ups, plugnes, 3-delige cups, naadloze modellen, … je kon het zo gek niet bedenken of ik had erover gelezen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het vakmanschap dat gepaard gaat met de prachtige broderie op een bh. Het handwerk dat nodig is om ieder bloemetje, elk krulletje en elk tekeningetje mooi op elkaar te laten uitkomen. Het is gekkenwerk. Maar ik houd ervan!

Vandaag, als (w)ondernemer, vind ik het fijn om mijn liefde voor bh’s met jullie te delen en te luisteren naar jullie problemen, jullie voorkeuren en jullie ervaringen. We kijken samen naar kleur, model, pasvorm, merk, … het is een heerlijke job en het brengt me telkens terug naar het geweldige gevoel dat ik kreeg toen ik de eerste keer de lingeriewinkel bezocht.

Liefs,
Wendy

Share